30 Eylül 2009 Çarşamba

Quito ve digerleri



cok zaman olmus. burayi boslamisiz. toparlamaya geldik.
quito'yu bir de bizden dinleyin dedik. peh peh

sehir iki parca, ya da en azindan biz o kadarini gorebildik. kolay aslinda. eski sehir, yeni sehir. yani bu aslinda sehir haritasinin da sadece bi kismi. neyse, arkamizda daglar, caddeler de daglara paralel, akdeniz cografyasi gibi yani.
cadde adlari sahane. 10 de octubre, rio amazonas, atahualpa (bu her sehirde var, bazen stadyumu bile var). atahualpa'nin hikayesi uzun...

simdi o kadar birikmis ki, turizm-gezi yazisi modelinden nasi kacmali ama yazmali stresi icindeyiz. ote yandan vakit de var. deniyoruz.

neyse mariscal sucre tarafinda kaldik. bir suru bar, restoran, kafe, dukkan bi de hostel'in oldugu bi semtimiz. cuma cumartesi saat 7ye kadar bombos, ondan sonra ful, sonra zaten yine bos... neyse, cafecito'da kaldik bi kac gun. giorgo orada calisiyordu. ekvatorlu bi hatunla tanismis. almanyada yasiyormus, kiz uc aylik hamile. gordun mu su isi. ama yok canim, evlenmisler iki ay once. hehe neyse bize cok yardimci oldu iste...

eski sehir cok guzeldi. montserrat fruteria'da sahane kahvalti vardi. sonra plaza grande. kocaman bi meydan, etrafinda yine katedral, hukumet binasi ve digerleri... hem protestolar hem de hukumet torenleri ayni alanda yapiliyor. ara sokaklardan santo domingo, san fransisco, teatro meydanlarina felan cikiliyor. guzel guzel sokaklar. meydani her zaman kalabalik gorduk. aksam pek gitmedik gerci.

buyuk hata san fransisco muzesiydi. bizim ne isimiz var 500 yillik hiristiyan sanatiyla... neyse oluyo oyle arada. camileo egas da guzel resimler gorduk ama muze derme catmaydi. Aralarda hep 2$lik fix menuler aldik.. restoranlar gercekten cok ucuz.. iste baska kulturel activiteler falan.. aaa tabii bi de observatory var, gerci ona da gece gidemedik, olece teleskobu gorduk, bi de iceriye kucuk bir muze oturtmuslar. itchimbia muzesini gorcez diye tepelere ciktik, nerdeyse fotograf cektirmiyceklerdi. ama sehri gormek fena degil yukardan. onun icin teleferiQo'ya da binelim dedik. en son gun. quito semalarinda, 4000 metreye cikariyor. son kismina kadar gittik, yangin cikmis tepede, geri donduk.

Sehir genelde boyle gecti sonrasinda gunluk turlar aldik hep. Sehre genelde 2 saatlik mesafelerde etkileyici ya da hic degil birkac yer.. Mitad del Mundo, Cotopaxi daginin etekleri, Mindo ekolojik rezervi ve Otavalo yerel pazari.. Mitad del Mundo sacma sapan anlamsiz dunyanin ortasi complexi. ustune bi de free enterprise asil dunyanin ortasi burasi complexi. tamam.

cotopaxi yaklasik 5900mlik koskocaman buzullu bi dag.. biz 4500den 4800luk kismina tirmandik. ha simdi boyumuz uzamadi. ama kcmiz catladi. uzun bi yoldu. burasi icin her yerde duydugumuzu soyliycez, "zirve yapacaklarin konakladigi yere kadar ciktik". o zirve yapilmaz zaten. gece onikide basliyorlarmis. sabah altida tepede oluyorlarmis. neyse, biz o kadar tirmandiktan sonra masaya ne getirdilerse yedik. sonra tabii hoplaya ziplaya asagi iniyorsun.

ertesi gun de mindo turu yaptik. fekat rehberimiz kubali ve dalis hocasi oldugu icin aslinda bizi gezdiren bi abimiz durumundaydi. biz de senor martel'le gezdik beraber. selale gorcez diye yuruduk de yuruduk. en etkileyicisi mariposaria'ydi. keremle damla soylemisti. biz oyle kelebek gormedik. bissuru fotograf cektik hayvanatlari gorunce.

otavalo'yla ilgili okuduklarimizdan sonra gitmek icin heyecanlaniyorduk. ama gavurdan gelen herkes bizim gibi heyecanlanmis. kocaman bi turistik pazar olmus. alisveris icin super tabii ama nasi tasiycaz... kemeralti alisverisi misali, eksikleri aldik. saticilarin nerdeyse hepsi yerliydi. bi tek sebze meyve satanlar siyahti. ara sira quichua konusanlar felan da vardi. sonra git, gel, yine quito.

18inde geldigimiz quito'dan sonunda 27sinde ayrildik. reina del camino'yla quitumbe terminalinden, montanita'ya bilet aldik. terminal havaalani gibi. otobus sirketlerinin isimleri de boole havali, transesmeralda, panamericana, felan. ama otobusler baska bi blog konusu olur tek basina.

montanitadan sonra guayaquildeyiz simdi. yarin riobambaya gidiyoruz. yine bi klasik, trene yetisicez. onlari da yazicaz pek yakinda.

bi kac fotografla bu yaziyi da bagliyaliim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder