10 Ekim 2009 Cumartesi

Ekvator bittttt




Ertesi gun, 5i Pazartesi, oglene dogru yola cikalim onun icin hizlica cuenca’yi gezelim dedik. Once calle larga uzerindeki las culturas aboriginas muzesine gittik. Cok guzel muzeydi. Bissuru fotograf cektik. Iste rengi vs. anlatmislar ama ne ise yaradiklari anlasilmiyor. Kocaman bi muze ama bakimsiz bi evin icine yapmislar gibi. gez gez bitmedi.

Baska bi aborijin muzesi, 3-6 arasi acikmis, donduk, 6dan once kapanmis. Arada da bi tanesini bienal hazirligi oldugu icin kapatmislar, onu da kacirdik. Ama yine sahane yemek yedik. Bu arada sokaklar falan da gayet guzel . bi iki tur sirketi gezdik. Bi tanesi 3,5 saat yurumemiz icin para istedi, bi de yagmur yagabilir, kaucuk botlar da bizden, dedi. Oburune kendi sattigi tur icin, machu pichu’ya gitcekseniz buna gerek yok dedi. E vazgectik. Ertesi gun huaquillas’tan peru’ya gecelim dedik.

Once yerliler yine yolumuza tas koydu. O bolgede hala yollari kapatiyorlarmis. Biz uzun yoldan gitcez dedi, Azuay turizm. Sonra yolda haber aldik, yollar acilmis. Paranin bi kismini iade ettiler. Zaten binerken de machalaya kadar alabilmistik, oburleri gitmiyordu, machalada indik. Yolun ortasinda, yoldan gecen CIFAlari beklemeye basladik. Bekleme yerinin degnekcisi falan var, ama bi yer yok, yolun ortasi. Ama geldi. Hatta ikincisine ancak binebildik. Bu sefer bizi huaquillasa birakti. Ekvatordan cikisa. Pasaportlari hallettik. Yine yolun karsisina gecip, baska bi cifayla mancoraya bilet aldik. Bu sefer o karsi tarafta pasaport islemleri icin bekledi. Tumbes. Peru’da pasaport isi sorunsuz oldu. Soles aldik. 1$ 3 soles gibi. ATM’ler ekvatordan beri calisiyo. Mancoraya indik.

Ama etrafta otel goremedik, yurumeye basladik. Peru sinirindan binen arjantinli hippicanlar tarif ettiler. O ara bi internet kafe gorduk, girdik. Cikista, san agustinde turk olduklarindan suphelendigimiz iki arkadasa iyi aksamlaar dedik. Hemen bizi otellerine goturduler. Zeyneple asli. Ispanyadan, arjantinden baslamislar, kolombiyadan iniyorlarmis… tam bi sahil oteli bulduk onlar sayesinde. Deniz muthis gorunuyo. Hava sahane. Ortam kum. Bi de super triportorler var. Motorlari uc teker yapip sahane araclar yapmislar. Bissuru var. Yemek yedigimiz yerde martinle konustuk. 10 senedir calisiyomus. Asagida surf kursu var dedi, hemen bi iki bisiy satti.

Aksam yururken asliyla zeynebi gorduk. Bi bira ictik, sahil kasabasi yol ustunde. Reklamciymislar. Asli ispanyolca ogrenmek icin arjantine gitmis. Zeynep de barselonada ispanyolca ogrenip gelmis. Hemen bi basimiza neler geldi sessioni yaptik. Her sohbet ettigimiz baska bi turistle benzer bi durum oldu. Otele donerken place point diye bi yer gorduk. Ama pek bi place yok, daha cok point. Iki masa bi bar. Once silvainle tanistik. Fransadan 9 ay once gelmis. Arjantin, brezilya, boliviada gezmis. Montanitaya gidicekti, bileklik yapip satmaya, gitme dedik. Bi yandan gunduzleri empanada yapiyomus, sahilde satiyomus. Arjantinli bi kac yine hippican bugun acmislar. Zaten bi muzik seti, bi bar falan… neyse, yandaki bakkaldan bira alip sohbet ettik. O arada mekanin sahibi choco geldi. O da sorf dersi veriyomus, onu satmaya calisti. Cok fena fiyat kirdik, yemedi.

Oglen gibi indik denizlereeee. Hava hala guzel. Saat 2 gibi carlosla anlastik bi saat sorf dersi. Unzile yorgun oldugu icin sadece ben yaptim. Cok eglenceliydi. Ogleden sonra da kendim denedim. Meger adamlar bayagi itiyormus. Asil mesele dalgayi yakalamakmis. Yakala dalgayi… tobeee...

Oglen orda mi burda mi yemek yiyelim derken, chicharones mixto yedik. Kizarmis deniz mahsulu, onden de balik sevichesi. Leziz. Aksamki yemekte biraz israrciydik. Pilavin pismesini bekledik. Bayagi bekledik. Sonra iki meyva suyuyla kandirmaya calisti.
Bi gun daha sahilde kaldik. Kalalim dedik. Gitmek istemedik aslinda. 9u sabahi chiclayo’ya giden Turelaya bilet aldik. Chiclayoda otel sicanda yer bulduk. Nerdeyse sevimli diycez. Pazara gittik bi. Gitmeden yarinin hatta nerdeyse obur gunun de turunu bulduk.

Fotograflarin ilki mancora. digerleri chiclayodan pazar ve bi iki grafiti. her gittigimiz sehirde acayip bi grafiti durumu var bogotadan beri, yeri gelmisken dedik...

1 yorum:

  1. cok ozendim.. ben de gidip gormek istiyorum oralari yaaa... hadi keyifli bol gezmeler

    YanıtlaSil